Električni automobil iz Srbije za svetsko tržište

Bez autora
Mar 08 2012

Srpska kompanija Faraon najavila je danas da će krajem 2013. predstaviti prototip električnog automobila sa nultom emisijom štetnih gasova, a otvaranje fabrike planira za 2015. godinu. Srbija bi za tri godine mogla da postane proizvođač električnih automobila. Fabrika u Srbiji bi u prvoj godini proizvodila 2.000 vozila, u drugoj 10.000 automobila, a planirano je da u petoj godini od početka proizvodnje fabrika isporučuje 40.000 vozila koja će biti plasirana na tržište EU i Kine, ali i u južnu Koreju i Japan. Električni automobil će biti napravljen od kompozitnih materijala, a za njegov dizajn angažovani su dizajneri iz Brazila. Planirano je i otvaranje fabrike u Kini 2017. godine, što bi značilo ukupnu godišnju proizvodnju od 100.000 automobila od 2021. godine. Pored fabrike za sklapanje vozila, u Srbiji bi bila otvorena i prateća fabrika za preradu sirovina i kompozita za proizvodnju automobila.

Električni automobil iz Srbije za svetsko tržišteSrpska kompanija Faraon najavila je danas da će krajem 2013. predstaviti prototip električnog automobila sa nultom emisijom štetnih gasova, a otvaranje fabrike planira za 2015. godinu.

Direktor te kompanije Vuk Stefanović rekao je da bi Srbija za tri godine mogla da postane proizvođač električnih automobila, prenose beogradski mediji.

Fabrika u Srbiji bi u prvoj godini proizvodila 2.000 vozila, u drugoj 10.000 automobila, a planirano je da u petoj godini od početka proizvodnje fabrika isporučuje 40.000 vozila koja će biti plasirana na tržište EU i Kine, ali i u južnu Koreju i Japan. Stefanović je kazao da će električni automobil biti napravljen od kompozitnih materijala, navodeći da su za njegov dizajn angažovani dizajneri iz Brazila.

On je dodao da je planirano i otvaranje fabrike u Kini 2017. godine, što bi značilo ukupnu godišnju proizvodnju od 100.000 automobila od 2021. godine. Pored fabrike za sklapanje vozila, u Srbiji bi bila otvorena i prateća fabrika za preradu sirovina i kompozita za proizvodnju automobila.

Stefanović je rekao da će to značiti zapošljavanje 1.050 radnika u petoj godini rada angažovanih u fabrici za sklapanje vozila i još 8.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

Na projektu su trenutno angažovani domaći inženjeri, a kada počne masovna proizvodnja u ceo proces će, kako je istaknuto, biće uključeni i svetski stručnjaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik